TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası “Espressivo Müzik Festivali”nde

Yazıcı-dostu sürüm

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’nın kuruluşunun 25. yılına ithafen Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği ve İlbank’ın katkılarıyla Kosova’nın başkenti Priştine’de başlayan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Balkan Turnesi programının ikinci durağı Karadağ’ın Çetinje şehriydi.

30 Temmuz 2018 tarihinde Çetinje şehri Karadağ Ulusal Müzesi Salonu’nda gerçekleştirilen konsere T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, Podgoritsa Yunus Emre Ensitüsü Müdür Vekili Can Güray ve Espressivo Festivali yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda sanatsever katıldı.

11 yıldır gerçekleştirilmekte olan Espressivo Müzik Festivali kapsamında verilen konserde, solist olarak ünlü virtüöz Viktor Tretiakov’un yanı sıra Natalia Likhopoi ve Miran Begić yer aldı.

Festival ile klasik müzik alanında dünyaca tanınmış orkestra ve solistlerin Karadağlı sanatçılarla aynı sahneyi paylaşmasının amaçlandığını dile getiren Karadağ’lı keman sanatçısı Miran Begić; ‘’Sanırım bu akşam, 11 yıldır gerçekleştirdiğimiz festival tarihindeki en güzel etkinliğe imza attık. Bunda TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın enerjisi ve konuk solistlerimizin katkısı çok büyük. TÜRKSOY’u uzun yıllardır takip etmekteydik, iş birliğimizi sahneye taşımamız bu yıl mümkün oldu. Bu akşam ki performans bu işbirliğinin uzun yıllar süreceğinin ve önemli projelere birlikte imza atacağımızın en önemli işareti.’’ dedi.

Konserde ünlü virtüöz Viktor Tretiakov,  Natalia Likhopoi ile Dmitri Schostakovich’in ‘’5 Pieces for 2 Violins’’ isimli eserini,  Miran Begic ile ise Concerto for 2 Violins & Orchestrain D Minor, BMW’’ isimli eseri icra ederek müzikseverlerden büyük alkış aldı.

Şef Mustafa Mehmandarov yönetimindeki TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Karadağ konserinde, yerel bestekârlardan Milivoja Picurica’nın Divertimento isimli eserinin Dünya prömiyeri de gerçekleştirildi.

Konser sonrası sanatseverlere hitap eden TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov “Espressivo Festivali yöneticilerine ev sahiplikleri için, Yunus Emre Enstitüsü ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bu etkinliği gerçekleştirmemizdeki katkıları için teşekkür ediyorum. Müzik bu akşam bizleri Karadağ’da bir araya getirdi.” ifadelerini kullandı.

Konser programında Türk Dünyası’ndan Ulvi Cemal Erkin, Gara Garayev, Nury Khalmamedov gibi Türk bestecilerin eserleri de yer aldı. TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın Balkanlardaki yolculuğu 1 Ağustos'ta Mostar; 3 Ağustos'ta Saraybosna ile devam edecek. Turnenin son konseri ise 4 Ağustos 2018 tarihinde Zenica şehrinde gerçekleştirilecek.