“Saygı Akşamları” Programının İlki, Prof. Dr. Şerbo Rastoder Onuruna Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü ve Karadağ Türkiye Mezunları Derneği iş birliğinde 2019 yılı boyunca Karadağ ve Türk ortak kültürüne katkıda bulunan birbirinden değerli sanatçı, akademisyen ve siyaset insanına yönelik olarak düzenlenmesi planlanan “Saygı Akşamları” programının ilki, 21 Şubat 2019 tarihinde Podgoritsa Budo Tomovic Kültür Merkezinde Karadağ’ın ünlü akademisyen ve tarihçisi Prof. Dr. Şerbo Rastoder onuruna gerçekleştirildi.

Programa, Karadağ Bilim ve Sanat Akademisi Tarih Bölümü Müdürü, Karadağ Devlet Üniversitesi Felsefe Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şerbo Rastoder, Karadağ Türkiye Mezunları Derneği yetkilisi Admir Adrovic, Çetinje Belediyesi Kültür, Spor ve Gençlik Sekreteri Stanko Marković, Azerbaycan-Karadağ Kültür ve Ekonomi Merkezi Müdürü Seyran Mirzazade’nin yanı sıra birçok davetli katıldı.

Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Can Güray açılış konuşmasında, “Karadağ-Türkiye Mezunları Derneğimiz ile iş birliği halinde içinde bulunduğumuz 2019 yılı boyunca Karadağ ve Türk ortak kültürüne katkılarda bulunan birbirinden değerli sanatçı, akademisyen ve siyaset insanlarına yönelik olarak “Saygı Akşamları” etkinlik dizisini gerçekleştirmeye karar verdik. Bu etkinlik dizisinin ilkini Karadağ ve Türk ortak tarihi kültürüne, kazandırdığı birbirinden değerli eserlerle katkıda bulunan Prof. Dr. Şerbo Rastoder hocamız adına düzenlemekten büyük onur duyuyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. Şerbo Rastoder program kapsamında yaptığı “Karadağ’daki Oryantal Miras” konulu konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Karadağ’ın özellikle Podgoritsa, Bar, Ulcinj, Niksic, Kolasin, Berane, Petnjica, Pljevlja, Rozaje, Bijelo Polje, Plav şehirlerinde o dönem yaşayan ve yaşadıkları şehirlerin dini, kültürel ve mimari hayatına katkıda bulunan sanatçılar ve söz konusu şehirlerdeki mimari eserler hakkında program katılımcılarına bilgiler verdi.  

Program, Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Can Güray’ın, Prof. Dr. Şerbo Rastoder’e hediye plaketi takdimiyle sonra erdi.