Podgoritsa'da "İpek Yolu Festivali" Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Karadağ'da faaliyet gösteren Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan Kültür ve Ekonomi Merkezi ve Konfüçyus Enstitüsünün ilk kez bir araya gelerek organize ettiği "İpek Yolu Festivali"nin açılışı 24 Mart 2017 tarihinde Podgoritsa Müze ve Galerisi'nde gerçekleştirildi.

Açılışa Karadağ Kültür Bakanı Sayın Janko Ljumovic, Türkiye Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip, Azerbaycan Cumhuriyeti Diplomatik Şefi Anar Ajomov, Çin Halk Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçisi Cui Zhiwei, Hırvatistan Podgoritsa Büyükelçisi Veselko Grubisic, Türkiye Cumhuriyeti TİKA Program Koordinatörü Ahmet Altun, Karadağ Cumhurbaşkanı Protokol Müdürü Ranka Mitrovic, Podgoritsa Kültür Dairesi Müdürü Nela Savkovic-Vukcevic, çeşitli ülkelerin diplomatları ve medya mensupları katıldı.

Festival kapsamında Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü, Türk minyatür sanatının en önemli sanatçılarından biri olan merhum Nusret Çolpan'ın ve merhumun yine kendi yolundan giderek sanatını devam ettiren oğlu Hasan Çolpan'ın eserlerinden oluşan "Türk Minyatür Sergisi"nin açılışını sanatçının katılımıyla gerçekleştirildi. Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol doğrultusunda BUSMEK tarafından görevlendirilen ve Enstitümüzde geçtiğimiz kasım ayından beri düzenlenen Ebru Kursu’nun usta öğreticileri Yasin Elmas ve Gülsüm Elmas, festival katılımcılarına ebru sanatını uygulamalı olarak gösterdi. Kardeş kurum Azerbaycan Kültür ve Ekonomi Merkezi festivale Azerbaycanlı ünlü ressam Darvin Velibeyov'un "İzlenimler" sergisi ile Konfüçyus Enstitüsü ise geleneksel Çin kültürüne ait çay tanıtımı başta olmak üzere birçok etkinlikle katıldı.

Festival kapsamında 25 Mart 2017 tarihinde Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsünde “Ebru Kursu Sertifika Töreni ve Ebru Sergisi” etkinliği gerçekleştirildi. Yunus Emre Enstitüsü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol doğrultusunda Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) tarafından görevlendirilen sanatçılarla 14 Kasım-25 Mart 2017 tarihleri arasında Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen Ebru Kursu’nu başarıyla tamamlayan kursiyerlere yönelik sertifika töreni ve sergi açılışı yapıldı. Açılışa; Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Bursa Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Kültür Dairesi Şube Müdürü İbrahim Kahraman, Azerbaycan Kültür ve Ekonomi Merkezi Müdürü Seyran Mirzazade, kursiyerler ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Festivalde Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü ayrıca, Delta City Alışveriş Merkezi’de “Evliya Çelebi Ölümsüzlük Suyu” Türk filminin gösterimini gerçekleştirdi.

Görkemli Kapanış

Festival, 27 Mart 2017 tarihinde Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü öğrencisi, ses sanatçısı Nina Strugar’ın Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle çıkardığı “Göçmen Kızı” isimli müzik albümünde yer alan türkülerden oluşacan bir konserle son buldu.

Konserin açılış konuşmasını Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir yaptı. 450 kişilik salonun tamamının dolduğu konsere Karadağ Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danışmanı Amer Halilovic, Bosna Hersek Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçisi Djordje Latinovic, Türkiye Cumhuriyeti Din Hizmetleri Müşaviri Tevfik Yücesoy, Azerbaycan Kültür ve Ekonomi Merkezi Müdürü Seyran Mirzazade, Podgoritsa Hilton Oteli Genel Müdürü Haluk Bilgili ve çok sayıda davetli katıldı.

Konserde Karadağlı ses sanatçısı Esad Meruliç misafir sanatçı olarak şarkılarını seslendirdi.