Türk Şair Furkan Çalışkan, 49. Ratkoviç Şiir Akşamlarında

Yazıcı-dostu sürüm

Karadağlı ünlü yazar Risto Ratkoviç’e ithaf edilen ve bu yıl kırk dokuzuncusu düzenlenen Ratkoviç Şiir Akşamları, 3 Eylül’de Bijelo Polje Kültür Merkezinde Uluslararası Şairler Gecesi ile başladı.

Etkinliğe Karadağ Kültür Bakanı Aleksandar Bogdanovic, Bijelo Polje Belediye Başkanı Petar Smolovic, Ratkovic Şiir Akşamları Kamu Kurumu Müdürü Kemal Music, Bijelo Polje Belediyesi Meclis Başkanı Abaz Dizdarevic’in yanı sıra yurt içi ve yurt dışından şiir gelen şair, yazar, fikir insanları ile Bijelo Poljeliler katıldı.

Uluslararası Şairler Gecesi programının açılış konuşmasını yapan Karadağ Kültür Bakanı Aleksandar Bogdanovic, “Ratkoviç Şiir Akşamları, hızlanan çağdaş yaşamda ruhun, düşüncenin ve hissin en derin ve en ince dilsel etkinliği olduğunu bize her zaman hatırlatır. Yeni asrın neredeyse son 20 yılı bölgedeki, yadsınamayacak sayıda olan, edebiyat etkinliklerinin söndürülmesine ve şairlerin toplumdaki yerlerinin giderek yok olmaya mahkûm hale geldiğine tanık olduk. Bu yüzden Ratkoviç Şiir Akşamlarının devamlılığı ve azmi ortaya çıkıyor. Böyle bir durum bizi bu etkinliği daha fazla sorumlulukla ele almamızı zorunlu kılıyor.” dedi.

Podgoritsa Yunus Emre Enstitünün daveti üzerine Ratkoviç Şiir Akşamlarına Türkiye’den katılan Şair ve Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Furkan Çalışkan yaptığı konuşmasında, “Şiirin ömrü, insan ömründen uzundur. Kırk dokuzuncusu düzenlen Ratkoviç Şiir Akşamlarının da daha uzun yıllar sürmesini temenni ediyorum. Beni bu etkinliğe davet eden Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsüne çok teşekkür ediyorum” dedi. Şair Furkan Çalışkan,  Masumiyet Karinesi, Bilerek ve İsteyerek, Son Müdahale, Kalıcı Hasar, Sert Sessizler adlı şiirlerini seslendirdi.

Ratkoviç Şiir Akşamları, Almanya, Bosna Hersek, Sırbistan, Avusturya, Azerbaycan, Çin Cumhuriyeti, Küba, İspanya, Ukrayna ve Karadağ’ın çeşitli şehirlerinden katılan şairlerin seslendirdikleri şiirler eşliğinde 5 Eylül tarihine kadar devam etti.