140 Yıllık Dostluk Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye-Karadağ diplomatik ilişkilerinin 140. yılı münasebetiyle Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsü ve Karadağ Müzik Merkezinin iş birliği; Karadağ Kültür Bakanlığı, T.C. Podgoritsa Büyükelçiliği ve THY Podgoritsa Ofisinin destekleriyle 28 Ekim 2019 tarihinde Karadağ Milli Tiyatrosunda unutulmaz bir dostluk konseri düzenlendi.

Antalya Devlet Opera ve Balesi’nden Orkestra Şefi Ömer Yöndem’in tarihinde ilk kez bir Türk şef olarak Karadağ Senfoni Orkestrasına şeflik yaptığı konserde, 140. yıl anısına Türk ve Karadağ ezgilerinden eşsiz sesler Tenor Ömer Türkmenoğlu’nun yorumuyla Karadağlı ve Türk dinleyicilerin beğenisine sunuldu. 

Dostluk Konseri’ne, Karadağ Meclis Başkanı Ivan Brajović, Karadağ Kültür Bakanı Aleksandar Bogdanović, Podgoritsa Büyükşehir Belediye Başkanı Ivan Vuković, T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Songül Ozan, Karadağ Parlamentosu milletvekilleri, bakanlık temsilcileri, Büyükelçiler, Türk kurumları yetkilileri ve basın mensuplarının yanı sıra çok sayıda Karadağlı ve Türk katıldı.

Konser öncesinde yaptığı açıklamalarda, 1878 Berlin Kongresi’nden sonra Karadağ’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birinin Osmanlı İmparatorluğu olduğuna değinen T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Songül Ozan Karadağ’ın önceki başkenti Cetinje şehrine ilk büyükelçinin atanmasının 140. yılı olduğunu belirtti. Konserin bugün iki dost ülke olan Karadağ ve Türkiye’nin çok derin ilişkilerinin başlangıcını oluşturan bir vesileyle yapıldığını söyleyen Ozan, projeyi hayata geçiren Yunus Emre Enstitüsünün 10. kuruluş yılını ve Podgoritsa Yunus Emre Enstitüsünün ise Karadağ’daki 5. yılını kutladı.

Karadağ Kültür Bakanı Aleksandar Bogdanović de “Karadağ, Berlin Kongresi’nden sadece bir yıl sonra Türkiye ile diplomatik ilişkilerini kurmuştur. Diplomatik ilişkilerin kurulmasından sonra iki ülke arasındaki ilişkiler daha kapsamlı ve zengin bir temele oturmuştur. Müzik eşliğinde ilişkilerimizin başlangıcının 140. yıldönümünü kutlamamız tesadüf değildir. Müziğin, sözlü olmayan iletişim kurma özelliği ve aidiyet duygusunu geliştirme gücü sayesinde, insanları birbirine bağlaması ve farklı kültürlerin yakınlaşmasına neden olması bunun bir kanıtıdır. İki ülke kültürü arasındaki fark büyük değildir; bu yüzden bu akşamki ortak programımızdan zevk alacağınıza eminim. Kültür alanındaki ikili iş birliğimizin gittikçe daha belirgin hale gelmesinden dolayı mutluyum. Bu tür faaliyetler halklarımızın kültürlerini zenginleştirecek ve bizi birbirimize daha da yakınlaştıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Türk ve Karadağ ezgileri Çanakkale Türküsü, Çalın Davulları, Üsküdar, Yemen Türküsü, Altın Hızma, Memleketim, Arşın Mal Alan; Borislav Tamindžić’in Dans ve Žarko Mirković’in Karadağ Şarkıları eserlerinden oluşan repertuvar iki ülkenin dostluğu için söylendi.